HÄNDELSER LÄNGS RESAN, 1991: Ateistiska Albanien öppnades för evangeliet!

Andra språk:

Under Mission Possibles 50-årsjubileum publicerar vi en serie ”HÄNDELSER LÄNGS RESAN” på vår blogg och i vårt nyhetsbrev. Serien berättar av historien om vår mission och dess arbete i Östeuropa under de senaste decennierna och vid olika vändpunkter i världshistorien. Detta är den fjärde delen i serien.


Tolken kom till tro och började leda arbetet
i den nyinrättade Mission Possible Albanien!


”Allsmäktige Gud, hjälp mig!”

Besa Shapllo, en engelsk lektor vid universitetet i Tirana, skrev dessa ord i sin dagbok 1974. Bönen riktades till Gud, vars existens hon inte var säker på och som det var förbjudet att tro på i Albanien vid den tiden.

Järnridån kollapsade 1991 och den dåvarande ledaren för Mission Possible reste omedelbart till Albanien. Gud ledde så att Besa agerade som hans tolk, fick höra evangeliet och kom till tro! Samma år grundades Mission Possible Albanian och Besa – som var en av de första albanska konvertiten – blev dess ledare.

Målet för henne och det lilla teamet var att nå särskilt barn och unga i ett land där det inte fanns någon kristen tradition och kunskap.

Arbetet växte och nådde allt fler barn

Vårt albanska team delade ut evangelisk litteratur, grundade en kristen barntidning, höll barnverksamhet, delade ut hjälp till de fattiga. Superbok-serien gick på TV och stora evenemang anordnades.

I Bathore, en fattig förort till Tirana, etablerades Hoppets center.

1990s Albania Mrekullia 19 – kopio

Barntidningen "Mrekullia"

Tidskriften Mrekullia (mrekullia betyder mirakel), som grundades av Besa, spelade en mycket speciell roll i det postkommunistiska albanska samhället. Den blev en kraftfull kanal som Gud använde för att föra oräkneliga barn i kontakt med kristendomen och evangeliet.

Under mer än tio år delades tidningen ut till alla skolor i Albanien.

1990s Albania 131 – kopio

I BILDEN: Besa berättar om evangeliet i skolor i mitten på 1990.


Under åren har vi hört många berättelser om hur någon har kommit till tro genom Mrekullia-tidningen och vi hör fortfarande dessa berättelser och träffar dessa människor.

1990s Albania 55 – kopio

I BILDEN: Volontärer svarade på brev som skickats av barn från hela Albanien.


Besa gick i pension för några år sedan och den yngre generationen fortsätter arbetet.

Vem kunde tro att allt detta någonsin
skulle vara möjligt när Albaniens andliga mörker
verkade hopplöst!

1990s Albania Mrekullia 36 – kopio

I BILDEN: Generation Z-albaner minns tidningen som sin första kontakt med kristendomen.