Ett besök på ett containerhem

Andra språk:

 I Rosdalen i Bulgariens står en blå container i utkanten av slumbyn Pevtsite. Dörren är öppen, och om du kikade in skulle du se en enkelsäng, en öppen spis och på väggen en sliten gobeläng som föreställer den första nattvarden. Inget annat får plats inuti.

Marias familj

Det är svårt att tro att en familj på fem bor i denna container. Denna container är hem åt Maria (24), Georgi (30) och deras tre barn.

Den yngsta i familjen föddes för några månader sedan, och vi har kommit för att ge dem ett moderskapspaket.

Home in a container – kopio

Storasyster är helt klart exalterad över att vi besöker deras hem. Hon och mamma var våra guider när vi kom hit.

Runt containerns gård löper ett ståltrådsstängsel, troligtvis för den yngsta i familjen. En 3-årig pojke pysslar med pappa Georgi. Han bygger ett tak där barnen kan leka i skugga.

Hjälp genom moderskapsförpackningen och kyrkan

Familjelivet är inte lätt. De lever utan el och vatten. Varje dag hämtar Maria vatten hos grannen, där det finns en vattenpump.

Under sommaren är livet lite lättare när Georgi har jobb. Det är annorlunda på vintern. Då kan de små barnbidragen familjen får vara den enda inkomstkällan.

Georgi välkomnar oss med ett stort leende. Eftersom vi inte får plats inne i familjens hem presenterar vi moderskapspaketet utanför och till sist välsignar vi den lilla och hela familjen.

Maria och Georgi är mycket glada över vårt besök och gåvan.

20240612 190000 – kopio

PÅ BILDEN: Elina Malmström (till höger) och Mirjami Ivanov överlämnade moderskapspaketet till Maria.

Genom byförsamlingen har familjen även fått annan hjälp, som barnmat och barnkläder. Mitt i svåra omständigheter är församlingen en verkligt betydelsefull källa till hjälp och hopp för dem och många andra familjer.