TAPAUKSIA MATKAN VARRELTA osa 4: Ateistinen Albania avautui evankeliumille!

Muut kielet:

Mission Possiblen 50-vuotis juhlavuoden aikana julkaisemme blogissamme ja uutislehdessämme sarjaa "Tapauksia matkan varrelta". Sarja kertoo lähetysjärjestömme vaiheista ja työstä Itä-Euroopassa näiden kuluneiden vuosikymmenien aikana sekä maailman historian eri käänteissä. Nyt on vuorossa sarjan neljäs osa. 

”Kaikkivaltias Jumala, auta minua!”

Nämä sanat Tiranan yliopiston englannin lehtori Besa Shapllo kirjoitti päiväkirjaansa v. 1974. Pyyntö oli osoitettu Jumalalle, jonka olemassaolosta hän ei ollut varma ja johon Albaniassa oli tuolloin kiellettyä uskoa.

Rautaesirippu aukesi romahtaen, ja Mission Possiblen silloinen johtaja matkusti heti v. 1991 Albaniaan. Jumala johdatti niin, että Besa toimi hänen tulkkinaan, sai kuulla evankeliumin ja tuli uskoon! Samana vuonna perustettiin Albanian Mission Possible ja Besasta – joka oli ensimmäisiä uskoontulleita albanialaisia – tuli sen johtaja. Hänen ja pienen tiimin tavoitteena oli saavuttaa erityisesti lapset ja nuoret maassa, jossa ei ollut mitään kristillistä perinnettä ja tietoa.

Työ kasvoi ja saavutti yhä enemmän lapsia

Albanian tiimimme levitti evankelioivaa kirjallisuutta, toimitti kristillistä lastenlehteä, piti lastenkerhoja ja jakoi apua köyhille. TV:ssä oli Superkirja-sarja ja järjestettiin isoja tapahtumia. Tiranan köyhälle esikaupunkialueelle Bathoreen perustetiin Toivon keskus, jossa pidettiin lapsille raamattukerhoja.

1990s Albania Mrekullia 19 – kopio

Ihmelehti Mrekullia

Besan perustamalla Mrekullia-lehdellä (mrekullia tarkoittaa ihmettä) oli aivan erityinen merkitys Albanian kommunismin jälkeisessä yhteiskunnassa. Siitä tuli voimallinen Jumalan käyttämä kanava, jonka kautta lukemattomat lapset tulivat kosketuksiin kristinuskon ja evankeliumin kanssa. Lehteä jaettiin yli kymmenen vuoden ajan jokaiseen Albanian kouluun.

1990s Albania 131 – kopio

KUVA: Besa kertomassa evankeliumia ja jakamassa Mrekullia-lehtiä kouluissa 1990-luvun puolivälissä.

Vuosien varrella olemme kuulleet monia tarinoita siitä, miten joku on tullut uskoon Mrekullia lehden välityksellä ja yhä kuulemme näitä tarinoita ja kohtaamme näitä ihmisiä.

1990s Albania 55 – kopio

KUVA: Vapaaehtoistyöntekijät vastasivat eri puolilta Albaniaa tulleisiin lasten lähettämiin kirjeisiin.

Besa Shapllo toimi Mission Possible Albanian johtajana yli kolme vuosikymmentä. Hän jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten, ja nyt nuori sukupolvi jatkaa työtä.

Kuka olisi uskonut, että kaikki tämä olisi joskus mahdollista,
kun Albanian hengellinen pimeys tuntui toivottomalta!

1990s Albania Mrekullia 36 – kopio

KUVA: Z-sukupolven albanialaiset muistavat lehden ensimmäisenä kontaktinaan kristinuskon opetuksiin.